torstai 25. kesäkuuta 2015

Kauhulomareportaasi

Toukokuussa kun aloittelin huikean pitkää kesälomaani, olin visioinut kesäkuun kulun näin: herään aamulla aikaisin ja juon lattea parvekkeen uudessa kalustossa lemppariradiota kuunnellen. Kissat tulisivat tuoksuttelemaan upeita orvokkeja ja siirtyisivät takaisin sisälle jatkamaan makaamistaan. Lapset heräisivät ilakoiden ja intoa täynnä puurolle ja siirtyisimme johonkin ihanaan puistoon koko päiväksi. Söisimme eineksiä suoraan kauppakassista ja näyttäisimme päivettyiltä, salaisuutta kantavilta lomalaisilta. Tiedättehän sen lomailijoilla olevan tyhjän, mollottavan katseen? Sellaisen, joka on turistilla? Laskisin lasten kanssa yhdessä päiviä siihen, kunnes isikin jää lomalle. Päivät olisivat ihanan pitkiä ja koti siistinä ainaisen ulkoilun vuoksi. Kaikki olisivat levänneitä.

Nyt kun on melkein heinäkuu, paljastan miten se kesäkuu sitten menikään.
Herään aamuisin siihen, että 
a)Appukissa on paskantanut pitkät lattialle. Hän on pidempi kuin muistaakaan, eikä pyrstöpää mahdu laatikkoon seisten. Istua ei voi, koska hän on kunnioitettava iäkäs kissa.
b) Ihmettelen sängyssäni olevaa kissanruokaa. Miksi tyynyni vieressä on raksuja? Ai, ne on kertaalleen syöty ja siihen yrjötty ja ovat edelleen lämpimiä. Appukissa ei viitsi liikkua oksentamoon, koska on kunnioitettava iäkäs kissa. 

Kun sitten pääsen keittiöön lakananvaihdon jälkeen, on isin keittämä aamukahvi kolme tuntia vanhaa ja pohjaan palanutta. Kapselikahvit loppu. Parvekkella yksi neljästä kissassa syö murattia ja toinen kaataa kahvit uuteen sohvaan. Kissa menee olohuoneen matolle yrjömään muratit. Pesen maton.Oi, olenpa nauttinut aamun ensimmäisestä tunnista! Ihanaa!
Ensimmäinen lapsi herää vihaisena, koska 
a) miksi pleikkariaikaa on vain tunti?
b) miksi ulkona pitää käydä?
Syömme ensimmäisen kanssa puuroa ja toinen kissa seisoo orvokkilaatikossa ja viskoo multaa. Hesari liimaantuu pöytään, johon on kaatunut maitoa.

Kaksoset heräävät. Toinen kiukuttelee, koska
a) haluaa oman huoneen
b) haluaa leipoa jotain, minkä ainesosia ei saa mistään 
c)näki pahaa unta kolme yötä sitten, ja nyt asia tuli mieleen
d)haluaa perustaa oman leipomon tänään

Toista harmittaa
a) sisko, joka herätti kiukuttelullaan
b) äiti, joka sanoi siskolle, ettei kannata kiukutella
Kun kolme lapsista on syönyt puuron, alamme yhteistuumin herättelemään esiteiniä. Se on rankkaa. Se on vaarallista. Teiniä kiukuttaa, koska
a) emme voi tänään lähteä Kaliforniaan
b) asumme väärässä kaupunginosassa
c) en suostu ostamaan 12-vuotiaalla Micheal Korsin laukkua tänään.
d) en osta myöskään iPhone kutosta tänään.

Kun kaikki lapset ovat hereillä, alkaa tunnelma tiivistymään. Itsehän olen luottanut siihen, että kesällä on kesä ja retkeilemme ja menemme minne vaan.  (Tytöt olivat onneksi viikon leirillä ja silloin sää oli kiva. ) Ulkona on kuitenkin kuin lokakuu ja uudet hihattomat mekot odottavat kaapissa käyttäjää niin tytöillä kuin minullakin. Minähän olen osasyyllinen huonoon kesäilmaan, koska en ole ostanut huvilaa etelä-Euroopasta, enkä ole taloudellisesti varautunut aamullakeksittyihin Ameriikan matkoihin.


Tässä vaiheessa muutun ohjelmatoimistoksi, jonka tehtävänä on keksiä neljälle eri-ikäiselle sopivaa kesäpuuhaa, joka ei saa tapahtua paikassa, missä olemme joskus olleet. Mikäli paikka on kuitenkin tuttu, tulisi siellä olla Starbucks ja Legolandia ja mielellään Justin Bieber ovimiehenä. Mikäli sellaista paikkaa ei ole tai sinne maksaa liikaa, niin omat lähialueen mestat pyöräretkineen on nolouden vuoksi poissuljetut.

Kauheana äitinä olen pakottanut lapsiani ulos myös harmaalla ilmalla, koska mikään ei ole kauhempaa kuin

a) neljä kyyryssä istuvaa alakoululaista älypuhelimen parissa
b) jatkuvat tappelut pleikkarista ja lisäpeliajan vaaadinta. 
c) laittaa kaikki 4 solariumiin ennen kouluunpaluuta, jotta näyttäsivät lomailleilta.

Siellä ne seisovat pihalla aamuisin, kuin pahintakin rangaistusta kärsien. Se, että kaverit ovat mökeillä ja reissuissa on toki kurjaa.


Onhan niitä ihaniakin päiviä. Silloin, kun kaikilla lapsilla on kaveri ja tekeminen ja puuha, enkä minäkään ole sidottu seisomaan kotona mahdollisen hätätilanteen varalta. Toisaalta olen myös mennyt lakkoon virikkeenkeksimisen kanssa, niin isoista lapsista on jo kyse.

PS. Isin lomaan päiviä yksi.
Ps. Heinäkuussa tulee lämmin

6 kommenttia:

 1. Kyllä Outi. Ensi kesänä pidän yhden päivän lomaa 😆

  VastaaPoista
 2. Ei se aina Taru mene kuin Strömsössä ;) Mutta toivotaan, että kesä vaan paranee vanhetessaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei menekään. Fbn puolella moni mamma on kertonut samoista kokemuksista 😆

   Poista