lauantai 3. lokakuuta 2015

Tikulla silmään eli vanhojen muistelua

Tässä he ovat arviolta reilun vuoden. Kauniisti paikoillaan, a-tyttö oikealla ja b-tyttö syömässä paperinpalaa oikealla. Kotiäitiaikoina neuloin itse pipot (a) ja tumput (b).  Isosisko (nykyinen teini) oli kuvanottoaikaan alle kolmevee. Eli meillä oli kotihoidossa kolme alle kolmivuotiasta. 

Miten meni niinku omasta mielestä? Ajan kullatessa muistot, tulee ensimmäisenä mieleen kaksosille hommaamani leikkikehä. Ajattelin, että koska kuvan taaperoilla oli tapana hajaantua eri suuntiin, niin olisi selkeä taaperokeskittymä asunnossa. 
Vaan ei ollut. Leikkikehä on lapselle vankila. Se on sielullinen rajoitus ja loukkaa itsemääräämisoikeutta. Itsemääräämisoikeuden loukkaaminen taaperoiden kanssa tarkoittaa sitä, että taapero ei pääse työntämään printteriin vahaliituja. Eikä pääse myöskään harjaamaan vessaharjalla hampaita. Leikkikehää kokeiltiin ehkä pari kertaa, mutta ei siitä tullut menestystä lapsille. 

Minulle tuli. Tytöillä oli tapana haluta asioita samantahtisesti, joten aikuisen lehdenlukukin oli haastavaa sivunkääntämisen ollessa aika innokasta. Ratkaisuksi silputtuihin naistenlehtiin tuli leikkikehä, jossa istuin ja luin rauhassa. Keskellä olohuonetta, lasten leikkiessä turvallisesti kehän ulkopuolella. Vahva suositus kaikille vanhemmille! 
Tässä ollaan jo 3,5 v (esikoinen 5), koska poikavauva oli jo syntynyt. Oikeanpuoleinen tyttö oli innoissaan äidin neulomisharrastuksista ja alkoi kuvanoton jälkeen raivoamaan. Iltapuuhat olivat jo käynnissä, kun tuli vaativa tilaus: " Neulo mulle röllipuku, NYYT." Röllipukuhan on tietysti eräänlainen kokovartalosukka, joka näyttää rispaantuneelta. En neulonut, mutta mustan karvalakin annoin. Tyttö käytti sitä kesät talvet pari vuotta, kunnes osasi irrottautua Röllin roolista. 

Vasemmaisen tytön tuon aikaisia lempipuuhia oli askartelu. Askartelutarvikkeita itsessään ei tosin käytetty, vaan esimerkiksi isosiskon barbin hiuksista sai askarreltua viikset. Terveyssiteistä sai kenkiin pohjalliset ja sitä rataa. 
 

Mitkä ovat sinun parhaimpia muistojasi taaperoajalta?

12 kommenttia:

 1. Hirmuisen kekseliäitä nuo sinun tuplat ovat olleet :)
  Tytön ajalta muistan rauhallisuuden ja pikkuisena äidin apurina toimimisen. Muutaman kerran leikkivät kampaajaa kaverin kanssa ja hiuksistä lähti reilusti mittaa ja lopputulos edestä näytti ihan kamalalta, kun otsatukkaa ei ollut nimeksikään jäljellä. Pojan kanssa menoa onkin piisannut, 2 vuotiaana potkaisi pallon jo kerrostalon toiseen kerrokseen, Ikean maljakot sai kyytiä ja pakko oli kiipeillä joka paikkaan, esim. varastorakennuksen katolle. Päivääkään en vaihtaisi pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehheh! Meillä ei oo kukaan kiipeillyt, onneks.

   Poista
 2. Aika sissi oot ollut! Taaperoajat on mulla jotenkin niin sumussa ja valitettavasti sieltä on päällimmäisinä muistoina se miten väsynyt ja uupunut olin. :/ E oli 1,5 v. kun A syntyi ja E oli aikasta haastava pienenä; koliikkiajoista kun oltiin päästy niin uhmat alkoi 1 v. ja sitä jatkui siinä sit hamaan tulevaisuuteen.. E kun oli 2 v. niin mä en ees tiiä miten jaksoin ne ajat läpi, olin ihan loppu.. Puhumattakaan selkäkivuista. Mehän muutettiin tähän kun A oli vajaa 4 kk, en muista mitään muutosta.. Onneksi pojat on ihania ja nyt aika kultaa muistot! :) <3 t. Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, mä en tiennyt että teillä oli koliikkia. Saitteko mitään apuja mistään?

   Poista
  2. Ei.. Aika auttoi. Kokeiltiin oikeesti ihan kaikki! Kaikki apteekin mahd. "lääkkeet", kaikki eri korvikkeet mukaanlukien jauheet ja apteekin maidoton jauhe.. Kaikki erilaiset tuttipullot, vyöhyketerapia.. Sit se loppu kun E oli n. 4 kk. Mut herkkämasuinen on edelleen. :/ Oon miettinyt tekikö se kun E syntyi ja hänellä oli kuumetta ja joutui heti antibiooteille ja imetys ei oikein onnistunut niin pilasko se masun heti siinä.. :( A:lla ei onneks sit ollut masuvaivoja. t. Laura

   Poista
  3. Voi. Kuulostaa siltä, että ab:t voi hyvinkin olla syyllisiä= vastasyntyneen bakteerikanta menny ihan sekaisin. Ja sitte jos imetyskin menny penkin alle ( kuten mullakin ekasta) niin beibi ei oo saanut maidosta vasta-aineita.

   Poista
 3. Voi ei mitkä ihanat nappisilmät. Miten ollakaan meidän perheen nappisilmällä oli tuo sama toppapuku, kiitos tästä nostalgiamatkasta, oli jo vaipunut unholaan, mutta nuo söpöt nassut ja toppapuvut saivat muistelemaan omia vauvoja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ajattele, tytöillä oli korkkiruuvikiharat. Olivat vaan niin täynnä hilloa ja kimalleliimaa, että piti leikata. Kasvoivat suorina takaisin.

   Poista
 4. Voi että, aikamoinen paletti teillä on ollut hoidettavana! :) Parasta taaperoajassa... Voi kaikki. <3

  VastaaPoista
 5. Ihania muistoja ja ihanat kaksoset. Itsehän olen yksi kolmosista ja ainoa tyttö siis kahden pojan kanssa. Muistan lapsuudestani, että leikin aina poikien kanssa ja siellä metsässä leikittiin profea ja polde ja muistan, että vakilause oli, että "hei jätkät".... Sittemmin tuli tyttöjen jutut tärkeämmiksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä olet ainoa kolmonen, jonka tunnen! Rofee ja polee mekin leikittiin pieninä, olin rofe :)

   Poista