tiistai 26. huhtikuuta 2016

Lasten hammasvammat on syvältä ja saan ihan itteeni syyttää

Kiitos kaikille ihanista kommenteista eiliseen kaksosraskausjuttuun. Haluatte kuulla tämänkin tarinan kaksosuudesta, tai siis itseasiassa pari. 

Mä olen itsekin kaksonen, kuten on tullut ilmi. Teini-iässä alkoivat sen aikaiset kouluhammaslääkärit pohtimaan, että miksi ihmeessä mun maitohammas ei heilu. Alakulmahammas siis. Sitä piti pienessä pitäjässä pähkäillä ja seurailla, kunnes joku nerokkaasti keksi laittaa muijan röntgeniin.
Mitä röntgenissä selvisi, oli kyllä aika slaaki itselleni, siskolleni ja tietty äidilleni. Kuvasta huomattiin, että rautahammas kasvaa leukaluuta pitkin ja sen ympärillä on ”jotain”. Äiti oli toki kertonut mulle ja sisarelleni, että meitä oli ollut itseasiassa tulossa kolme vauvaa. Olisimme oikeasti olleet kolmoset, mutta luonto oli päättänyt toisin. Elinkelvoton, kehittymätön sikiösisko tai- veli, oli poistunut varhaisessa raskausvaiheessa.  Minut lähetettiin pikapikaa jatkotutkimuksiin yliopistolliseen sairaalaan, jossa sain taas olla vetonaulana. Itseasiassa varmaan ekaa kertaa elämässäni, vaikka sen jälkeen on ollut tyypillistä kuulla sanat ” me emme ole koskaan nähneet mitään tällaista”. Harvinaisia juttuja mulla on vielä varastossa.

Yliopistollisessa hammassairaalassa oli porukkaa pällistelemässä lisäkuvia ja tehtiin leikkauspäätös. Leikin itsenäistä ja olin tullut itsenäisesti ratikalla, vanhempien seuratessa seuraavalla perässä. Leikkauksessa löytyi 13 ylimääräistä vauvahammasta kasvaneena kiinni puhkeamattomaan kulmahampaaseen. Minulla oli suussani lisäksi yhteensä 8 viisaudenhammasta, jotka ovat vieläkin puhkeamatta. Kannoin syntymättömän sisareni hampaita tietämättä siitä. Kaksossisareni oli sen sijaan saanut ylimääräisiä sisäelimiä.

Tuolloin parikymmentä vuotta sitten en tajunnut, että tässäkin olisi jotain ihmeellistä. Kunnes omien lasteni maitohampaat alkoivat irtoamaan ja aikuishampaat puhkemaan. Esikoinen joutui aloittamaan oikomishoidon jo ekaluokalla, hampaita normaalimäärä. Toisella kaksosistani on ollut kitalaessa kaksi ylimääräistä hammasta ja samalla tytöllä myöskin oikomishoito, jota huuliharpputelineeksi sanon. Kyseessä siis niskaveto. Toinen kaksonen sen sijaan kantaa lisäviisaudenhampaita ja niiden puhkeamista odotellaan. Vaan kuopuksemme aloitettua koulun, selvisi jotain outoa. Hammaslääkärit ihmettelivät, kun viikon aikana olin neljän lapsen aikojen sattuessa peräkanaa jatkuvasti odotustilassa, että mikäs tän perheen tausta oikein on? Miten voi olla hampaat niin vinksvonks tai miten niitä voi olla aina liikaa? Otin puheeksi oman nuoruuskokemukseni ja sain kuulla, että minullakin on ollut mahassa todennäköisesti kolmas vauva kaksosraskaudessa. Lisäksi sain kuulla, että vinohampaisuus periytyy. Itsellänihän on oikeasti ihan jäätävät draculahampaat, joita on esteettisesti korjattu.

oli pakko. 


Aihe on ajankohtainen, koska kuopuksemme joutuu tai pääsee ylihuomenna leikkaukseen. 8-vuotiaalla on eturautahampaat yhteenkasvaneet ja hampaat joudutaan kirurgisesti poistamaan. Koloon istutetaan samalla puhkeamassa olevia hampaita ja edessä on pitkä oikomishoito. Itsehän olen aivan hätää kärsimässä, koska tiedän kuinka lasta jännittää ja koitan itse olla välittämättä omia traumojani lapselle. Meillä on tulossa sosekeittovappu.25 kommenttia:

 1. No huh huh 😳 Aikamoista, en voi muuta sanoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit! Mulla on vielä vastaavia juttuja.

   Poista
 2. Voi eiii, kovasti tsemppiä sinne! Niin tiedän mitä toi hammashomma on koska olen itse ollut alakouluiästä asti se ihmetys hammaslääkärissä. Multa puuttuu liuta pysyviä hampaita kun on niin pienet leuat ettei ne ois mahtuneet suuhun. Jäljelläolevat on kurottu raudoilla yhteen. Edelleen aina kun meen hammaslääkäriin saan kyselyjä et tiedätkö mitä sulle on tehty ja mitä sulla on suussa ja mitä puuttuu. On se kiva ettei hammaslääkärit ota selvää. En mielelläni vaihda hammaslääkäriä koska selvitys alkaa aina alusta. Sen lisäksi mulla on tosi reikiintyvät hampaat ja hammaskiveä tulee paljon. En tykkää hammaslääkäreistä. Kun olin 18, multa poistettiin kitalaesta 2 hammasta. Sain vaan kuulla et tulee niitä oudompiinkin paikkoihin. Esikoisen kanssa oikomishoitoa jo aloitettiin ja ensi vuonna arvioidaan uudelleen tilanne. Kuopuksella on rautahampaat alhaalla ihan yks risti kaks joten lieköhän jotkut operaatiot sielläkin edessä. En haluais lapsille samaa kuin itselle mut onneks hammaslääkärit ei oo enää yhtä sadisteja kuin mun lapsuudessa. T. Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi juku! Mäkin käyn aina samalla oman taustani takia.

   Poista
 3. Huh, huh aikamoista! Teistä vois tehdä kirjan. :D

  VastaaPoista
 4. Ou no mikä juttu tämäkin ja elämänne on niin monin tavoin "isompaa" kuin monen muun. Jättihuoli lapsesta, hurja homma edessä. Täällä oli pojalla niskaveto, tosin ei mitään tuota luokkaa nyt kuin tämä teidän juttu, mutta hyvin sekin meni ja suorat hampaat on nyt isolla pojalla. Kaamea kyllä aikansa oli. Zemppiä sekä lapselle, että vanhemmille. <3

  VastaaPoista
 5. Huh huh, enpä muuta sano! Siis huih! Minä suuhygienistinä tietenkin olen kiinnostunut kovastikin suun asioista enkä kuunaan ole tuollaista kuullut... Meidänkin pikkuveli oli kaksonen ja toinen tuli aikaisessa vaiheessa pois, toivottavasti ei häneltä mitään ylläreitä löydy... Tsemppiä ihan tosi paljon teille!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun pitää kertoa hammaslääkärille tää tarina!

   Poista
 6. Aivan järkyttävää. Huh huh! Toivottavasti lapsenne eivät kammoa hammaslääkäriä. Tämä menisi kauhukeromuksestakin. Itse varmaan pökräisin jännityksestä. Tsemppiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapset eivät onneksi jännitä. Kiitos!

   Poista
 7. Huh mikä hammastarina. Tässä oli melkein ainekset kauhutarinaan, kääk! Onneksi kaikkea melkein voidaan nykyään korjata ja kuten Laura sanoi, nykyään hammaslääkäreistäkin löytyy niitä hyviä tyyppejä.

  VastaaPoista
 8. No onpas tarinoita kerrakseen! Hampaiden oikomiseen meillä totutte, vanhemmalla tyttärellä 8 vuotta ja nuoremmalla menikin sitten parissa vuodessa. Vanhemman hoito oli kunnallinen, nuoremman yksityisellä ja se maksoi...auts!
  Onnea leikkaukseen ja myös tervehtymiseen. Esikoinen on leikattu viikon ikäisenä, joten tiedän äidin tunteet!

  VastaaPoista
 9. No on todellakin tarinaa kerrakseen! En ole moista ennen kuullutkaan että sen syntymättömän elimiä voi tulla toiselle. Tsemiä sinne leikkaukseen <3 Niin suloisia vauvoja tässä kuin edellisessäkin postauksessa <3 Mun isä ja äiti olivat myös molemmat kaksosia ja he saivat kahdet kaksoset mutta minä olen yksönen eikä kukaan meistä sisaruksista ole saanut kaksosia mutta saa nähdä kuinka meidän lasten käy jos saavat joskus lapsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herttinen. Ihan varmasti kaksosuus jollekin teistäkin periytyy!

   Poista
  2. Herttinen. Ihan varmasti kaksosuus jollekin teistäkin periytyy!

   Poista
 10. No huh, onpa teillä ollut hampaista monenlaista seikkaa! Meillä esikoinen, 19 v, on alottamassa suurta hammasprosessia koska yläleuka on liian pieni ja hampaat kuin huolimattoman halot liiterissä... Ensin 1-1,5 vuotta kiinteät raudat, sitten leikkaus missä yläleuka irrotetaan ja tuodaan eteenpäin ja ruuvataan takaisin kiinni metallilevyillä. Sitten sen jälkeen taas raudat. Sitä ennen vielä viisureiden leikkaus o.O Ollaan netistä katseltu vastaavia remontteja, ja vaikka on töisevä homma, niin lopputulos on varmaan sen väärti. Äitinä sitä koettaa vaan tsempata lastaan, vaikka vähän hirvittää :/

  VastaaPoista
 11. Jestas :O Aloin nyt miettiä, kun äitini on kaksonen ja multa on jouduttu lapsena poistamaan hampaita ihan olan takaa, että ne siis mahtuvat suuhun. Jos mullakin olisi ollut kaksoisisko/-veli tulossa..mielenkiintoista!

  Ja tsemppiä leikkaukseen! Hyvin se sujuu! Ja aivan varmasti helpompi lapsena oikoa hampaita, kuin vanhemmalla iällä.

  VastaaPoista
 12. EX-työkaverilla alkoi kaksonen aikuisiässä kasvaa selkärangan ympäri. Hurjia juttuja! Tsemppiä lapsen leikkaukseen.

  VastaaPoista